Mesto je naďalej v rozpočtovom provizóriu, poslanci sa nedohodli

26.01.2011 Poprad

Poprad 26. januára (TASR) – Mesto Poprad naďalej ostáva v rozpočtovom provizóriu. Rozhodli dnes o tom poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ), keď na mimoriadnom rokovaní neschválili zrušenie uznesenia z decembrového zasadnutia.
Poslanci klubu SDKÚ-DS a SaS najprv chceli prelomiť veto primátora Antona Danka, ktorý v decembri nesúhlasil s pozmeňujúcimi návrhmi k rozpočtu. Pri hlasovaní však nemali trojpätinovú väčšinu, a tak návrh neprešiel. Následne viceprimátor Adrián Kromka navrhol zrušiť uznesenie z decembrového rokovania, aby sa tak mesto dostalo z rozpočtového provizória. Ani tento návrh neprešiel, proti bola presná polovica poslaneckého pléna.
Primátor Anton Danko po skončení zasadnutia netajil sklamanie. "Chcem vám povedať, že som veľmi sklamaný, že ste svojím prístupom zabránili, aby sa mesto dostalo z rozpočtového provizória a naozaj si myslím, že je to veľká politická chyba, ktorú ste urobili a verím, že si to všetci občania všimnú, " povedal poslancom Danko.
Šéf poslaneckého klubu SDKÚ-DS a SaS Milan Baran vysvetlil, že návrh na zrušenie nepodporili z toho dôvodu, že nesúhlasia s pôvodným návrhom rozpočtu. Ten okrem iného nezahŕňa dotáciu pre Kino Tatran, ktorého zrušenie poslanci neschválili. "Druhým dôvodom je to, že neboli transparentným spôsobom prerozdelené dotácie pre športové kluby, " povedal Baran.
Primátor nepodpísal rozpočet s pozmeňujúcimi návrhmi z viacerých dôvodov. Jedným z nich je aj ten, že nesúhlasí so zvýšením dotácie pre hokejový klub. "Tento návrh rozpočtu bol spracovaný ako vyrovnaný a zároveň jeho súčasťou bol aj návrh na uznesenie, " povedala Jitka Púčiková, poverená vedením ekonomického odboru popradského magistrátu. V priebehu rokovania však prišiel návrh zmien rozpočtu z poslaneckého klubu SDKÚ-DS/SaS, ktorý navrhol zvýšiť bežné výdavky o 265.000 eur a znížiť kapitálové výdavky. Poslanci však nenavrhli, z ktorej kapitoly ubrať.
"Došlo ešte aj, bohužiaľ, k matematickej chybe pri nesprávnom vyčíslení celkovej výšky rozpočtu kapitálových výdavkov po úprave. To znamená, že ako celok to nie je možné začleniť do rozpisu rozpočtu, " vysvetlila Púčiková.
Takto prijaté uznesenie MsZ teda nie je nevykonateľné. "Rozpočtové provizórium znamená pre nás to, že môžeme čerpať celkovo len jednu dvanástinu celkových výdavkov v danom mesiaci z rozpočtu mesta predchádzajúceho rozpočtového roka, " doplnila prednostka Mestského úradu (MsÚ) v Poprade Oľga Netočná.
Tá vidí v rozpočtovom provizóriu veľa problémov. "Do schválenia rozpočtu sa vôbec nemôžeme uchádzať o prostriedky z európskych fondov, nemôžeme čerpať dotácie zo štátneho rozpočtu, hoci sme mali v pláne uchádzať sa aj o čerpanie finančných prostriedkov na bezbariérovosť. V pláne sme mali aj uchádzať sa o čerpanie prostriedkov na obnovu kultúrnych pamiatok. To všetko nie je do schválenia rozpočtu možné, " poznamenala prednostka. Mesto za daného stavu tiež nemôže poskytnúť dotácie ani na šport, kultúru, pre univerzity i Červený kríž. "Tieto dotácie sú do schválenia rozpočtu pozastavené, " uzavrela.
 

Vyberte región